Reiniger espressomachine zetgroep

Bus reiniger van 900 gram voor espressomachine zetgroep met 3-weg ventiel.

Goed onderhoud zorgt voor jarenlang onbekommerd plezier van een espressomachine. Moeilijk of veel werk is het niet, maar je moet er periodiek wel even aandacht aan besteden. Dan blijft de espressomachine in topconditie en blijft jouw koffie vers. Een belangrijk onderwerp is het zogenaamde "backflushen": het schoonhouden van de espressomachine zetgroep. Hierin ontstaan oude koffieresten en -oliën die verstoppingen veroorzaken en waardoor versgezette koffie bitter of zuur smaakt.

De reiniger gebruik je met een blindfilter. Dit is een filter zonder gaatjes of zwarte plastic schijf die je in de 2-persoons filterbakje stopt.

TIP: De reiniger werkt ook uitstekend om accessoires te reinigen van koffieresten en -aanslag: zoals portafilters, filterbakjes, kopjes. Maak een warm sopje met de reiniger en laat de onderdelen een paar uur weken. Je kunt het sopje ook gebruiken om de buitenzijde van de espressomachine te reinigen.

Uitleg backflushen van de E61 zetgroep:
Plaats het blindfilter in de portafilter. Voeg zetgroep reiniger toe. Draai de gevulde portafilter in de zetgroep en duw de lever omhoog (net als koffiezetten). Nu zal de reiniger z'n werk gaan doen in de zetgroep (het "backflushen"). Wacht tot de maximum pompdruk is bereikt (11-12 Bar). Duw de lever weer omlaag. Het (vuile) water spoelt nu weg naar de lekbak. Herhaal dit 5x. Herhaal daarna 10x met schoon water, zodat de zeepresten zijn verwijderd. Gooi het eerste kopje koffie weg. Hierna is de espressomachine weer klaar voor gebruik. Backflush de espressomachine circa 1x per maand bij thuisgebruik (bij horeca gebruik dagelijks).

NB het klopt dat na het reinigen de lever wat stroever aanvoelt: de reiniger heeft olieresten verwijderd die de lever soepel maakt. De soepele beweging komt vanzelf weer terug na verloop van tijd en het zetten van koffie.

reiniger zetgroep espressomachine met 3-weg ventiel